“Nieuwe opleiding zorgt voor een snellere analyse”

 In Nieuws

Auto-onderhoud is allang niet meer alleen het sleutelen onder de motorkap. Moderne auto’s zitten boordevol elektronica. Reden voor Kees Bakker van Bakker Automotive om een opleiding Diagnose-Expert te gaan volgen.

 “Het vak van automonteur verandert de laatste jaren in een hoog tempo”, vertelt Kees. “Als er vroeger een auto met startproblemen binnen werd gebracht, keek ik direct onder de motorkap. Tegenwoordig lees ik eerst de elektronica uit met mijn testapparatuur. De auto geeft vaak zelf al aan waar de problemen zich bevinden en hoe ik naar een oplossing kan zoeken.”.

Testapparatuur
Als Diagnose Expert kan Kees niet alleen de testapparatuur op een professionele manier uitlezen: hij kan softwarematige problemen tot op zekere hoogte ook zelf oplossen. Toch is de diagnose alleen al zo’n 80% van het werk, volgens Kees. “Weet je precies wat er aan de hand is, dan is het oplossen vaak een fluitje van een cent.”

“Weet je precies wat er aan de hand is, dan is het oplossen vaak een fluitje van een cent.”

Hoewel Kees nog maar in het tweede jaar van zijn opleiding zit: toch heeft hij nu al veel profijt van het geleerde. “In een week krijg ik zeker vijf, zes keer een auto binnen waar het probleem in de elektronica zit. Met een stel goede moersleutels alleen los je dat niet op.”

Een groot voordeel van de gevolgde opleiding is ook dat de trainers op afstand te raadplegen zijn als het gaat in concrete gevallen. Kees: “Als ik het echt niet meer weet kan ik een hulplijn inschakelen, zogezegd.”

Elektrisch
De driejarige opleiding tot Diagnose Expert loopt volgend jaar al weer ten einde. Toch droomt Kees nu al weer van nieuwe cursussen. “Electrische auto’s zullen de toekomst zijn. Hoe tof zou het zijn als we dat ook onder de knie krijgen…”

Recent Posts